Védd meg személyes adataidat

Bár az Internetre való fellépés alig pár másodperc, nem árt kicsivel több időt szánni a személyes adatok és jelszavak bebiztosítására. Fogalmad sincs, hogy vágj bele? Próbáld ki tippjeinket, és ismerj meg pár hasznos appot, amelyek segítségedre lesznek az online biztonság megteremtésében.
Csak a szükséges engedélyekhez járulj hozzá

Számos naponta használt alkalmazás engedélyt kér, hogy hozzáférhessen kamerádhoz, tartózkodási helyedhez, mikrofonodhoz vagy a kontaktlistádhoz. Ha először nyitsz meg egy újonnan letöltött appot, az első dolog, amit legtöbbször meglátsz egy felugró ablak engedélykéréssel. Mielőtt döntesz, fontold meg alaposan, valóban szükséges-e jóváhagynod. Egy képszerkesztő alkalmazás például valószínűleg hozzá akar férni a kamerádhoz és a Fotók alkalmazáshoz a megfelelő működés érdekében, de a telefonkönyvedet nem szükséges elérnie. Az engedélykéréseket a Beállítások > Adatvédelem opciónál változtathatod meg iPhone-odon vagy iPadeden.
Legyen mindennél fontosabb a jelszókezelés

Bármilyen online tevékenységről legyen is szó, a megfelelő jelszóvédelem elengedhetetlen. Kerüld az olyan jelszavakat, mint az 1234 vagy a születési dátumod, használj inkább kis- és nagybetűket, számokat és különleges karaktereket vegyesen.

Ne használd ugyanazt a jelszót összes fiókodhoz, mert ha egyet feltörnek, a többi is veszélybe kerül. És ami a legfontosabb: soha ne add meg a jelszavad ismeretlen alkalmazás vagy weboldal számára.

Jelszavaid biztonságos kezeléséhez próbáld ki a 1Password jelszókezelőt.

A 1Password egyedi és összetett jelszavakat generál az összes fiókod számára, amelyeket biztonságos helyen el is tárol. Neked mindössze a fő jelszóra kell emlékezned, amellyel beléphetsz, majd az automatikus kitöltés funkcióval az összes fiókodhoz hozzáférhetsz.

E-mail-fiókodat, Apple ID-det és pénzügyekkel kapcsolatos tevékenységeidet különböző erős jelszavakkal biztosítsd, a biztonság további fokozásának érdekében pedig engedélyezd a kétlépcsős azonosítást és a kétfaktoros hitelesítést.

1Password – Password Manager

Eszközeid feloldásához szintén használj biztonsági kódot, így adataidat akkor is biztonságban tudhatod, ha elveszted vagy ellopják az eszközöd. Az azonosítás leggyakoribb formája a mobilra küldött azonosító szám, vagyis elveszett vagy ellopott eszközödet nagyobb valószínűséggel törik fel, ha nem biztosítod a feloldást valamilyen kóddal. Telefonodat PIN-kóddal is lezárhatod, amit a Beállítások > Mobilhálózat > SIM PIN opciónál állíthatsz be.

Eszközöd újraindításakor vagy a SIM-kártya eltávolításakor a SIM-kártya automatikusan lezárásra kerül, így az eszköz nem használható telefonhívás indítására vagy a mobiladatokhoz való hozzáférésre.
Megosztás biztonságosan

Személyes adataidat gyakran meg kell osztanod olyan szolgáltatások igénybevételekor, mint a fuvarmegosztás, az ételrendelés vagy a fiókbeállítás. De még ezekben az esetekben is gondoskodhatsz adataid védelméről.

Ha személyazonosságod igazolásához személyes dokumentumokat osztasz meg, használj vízjeleket. Az iMark képannotációs funkciója támogatja a vízjelek hozzáadását (koppints a képernyő alján található szerkesztősávban a T jelre, majd görgess az utolsó két opcióhoz). Ha ráírod, hogy „csak rendeltetésszerű használatra”, megakadályozhatod, hogy dokumentumaidat mások is használják.

iMark · Image Annotation Tool

Az EXIF Viewerrel eltüntetheted a személyes információkat a képedről, például a helyszínt, majd biztonságosan megoszthatod azt anélkül, hogy a fogadó fél többletinformációkkal gazdagodna.