Műanyag ablak: az energiatakarékos otthonok legtökéletesebb kiegészítője

A Föld növekvő népessége jelentős környezeti kihívásokat jelent. A faáruk iránti folyamatos igény jelentős terhet ró bolygónk élővilágára, amit hétköznapi döntéseinkkel is befolyásolhatunk. Ennek egyik legkiemelkedőbb példája otthonunk felépítése és karbantartása, amihez rengeteg fenntartható megoldás közül választhatunk.

Ha szeretnénk környezetbarát otthont teremteni, annak egyik legfontosabb része lehet az energiatakarékos otthon megtervezése. A szó hallatára talán még mindig a tetőszerkezetre szerelt napelemek juthatnak eszünkbe elsőre, ám legalább ennyire fontos a megfelelő hőszigetelés témája is.

A gondosan kiválasztott nyílászárók ugyanis energiatakarékos otthonunk alapelemeit jelentik. A hő távozása egyrészt a tetőszerkezetet érinti a legjobban, de a falak és nyílászárók minőségére is fontos ügyelni. Éppen emiatt rendkívül fontos, hogy ablakaink, ajtóink jó minőségűek legyenek, és azok is környezetbarát megoldásokkal készüljenek.

Elsőre talán sokan elvethetik a szintetikus anyagok gondolatát, ám azt kell mondanunk, hogy a műanyag ablakok sokkal jobb megoldást jelentenek, mint a fa nyílászárók. Egyrészt, a műanyag ablakok előállításához értelemszerűen nincs szükség fára, így a Földre sem ró nagy terhet. Másrészt, egy műanyag ablak gyártásához jelentősen kevesebb energiát használnak fel, mint a fa árucikkek elkészítésekor. A műanyag ablak alapanyaga száz százalékban újrahasznosítható, ráadásul a fa hatású műanyag ablak lehetővé teszi, hogy a természetes alapanyagok kedvelőinek se kelljen lemondaniuk a fa látványáról.