Kvantumkommunikációs rendszer, amely képes észlelni a földrengéseket

Kínaiak által végzett újabb kísérletek szerint a kvantumkommunikációs technológia a talaj apró rezgéseit is képes érzékelni és mérni, ezért a jövőben hasznos lehet akár a földrengések és földcsuszamlások pontos észlelésében is.

A Quantum Key Distribution (QKD) nevű rendszer a fotonok (fényrészecskék) bizonyos tulajdonságait használják fel a két eszköz között való kommunikáció titkosítására, ami a hagyományos titkosításnál sokkal biztonságosabb. Amennyiben egy lehallgató a titkosított adatokhoz megpróbál hozzáférni, úgy a fotonok kvantumállapota megváltozik, ami észlelhető lesz a küldő számára, aki dönthet az átvitel leállításáról is.

A Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem kutatója Jian-Wei Pan és munkatársai a közelmúltban bemutattak egy ilyen rendszert, egy úgynevezett ikermezős QDK-t, amely az adatok titkosításához az egyes fotonok interferenciát használja fel. Sikeresen küldtek titkosított adatokat egy 658 km hosszú kábelen minimálisnak mondható adatveszteséggel, ami az eddigi leghosszabb távolság az ilyen rendszerek tekintetében..

A kommunikáció során titkosított információt a fotonfázis tartalmazza, amelyet óvatosan kell mérni az egész kábel hosszán. Bármilyen jellegű környezeti zavar befolyásolni tudja ezt a fázist, és kimutatható, mint amilyen például a talaj vibrációja is. Nyilván az adatátvitel sebességén még javítani kell, mielőtt a technológiát egy nagyszabású kvantumkommunikációs hálózatba is integrálhatnák, azonban ennek kivitelezésével rendkívül nagy eredményeket lehetne elérni majd a közeljövőben.