Hogyan kell elképzelni a laminált padlót?

Látta már mindenhol, a lakberendezési blogoktól az otthoni termékeket promotáló weboldalakig – laminált padló, ameddig a szem ellát. De még mindig nem érti igazán – mi is pontosan ez a gyártmány?

Ezt a kérdést mindig halljuk. Egyszerűen fogalmazva, a laminált padló egy kompozit padlóburkolat. Több rétegből áll, körülbelül 50 éve létezik, és úgy tervezték, hogy stílust és értéket adjon otthonának, miközben ellenáll a kopásnak. Leggyakrabban úgy tervezték, hogy úgy nézzen ki, mint a fa (de nem minden esetben).

De ez valójában csak a jéghegy csúcsa. Manapság rengeteg különféle laminált padló létezik – mindegyiknek megvan a maga egyedi előnye és hátránya. És bár gyakran leírják viszonylag alacsony ára és korábban mesterséges megjelenése miatt, valóban erős, vonzó, gazdaságos és kevés karbantartást igénylő padlóburkolat.

Általánosságban elmondható, hogy a laminált padlónak három rétege van. Alulról nézve ezek:

– Sűrű mag vagy alapréteg rétegelt lemezből vagy nagy sűrűségű farostlemezből, hogy szilárdságot és stabilitást biztosítson az anyagnak. Ez az alap ugyanaz, mint amit a legtöbbet használnak a legjobban megmunkált fa padlótermékek esetében.

– Nagy felbontású, fotorealisztikus képréteg. Ismétlem, ez a képréteg általában a fát utánozza – de találhat kő kinézetű és akár fém megjelenésű változatokat is.

  • Védő kopóréteg a keménység és a védelem érdekében. Ez a réteg rendkívül kemény, így a laminált padlót az egyik legtartósabb padlóként tartják számon.