Hogyan fejlődött a műfű az évek során?

A műfű megjelenése az 1960-as évekre vezethető vissza, mikor csupán a sportpályák számára gyártották ezeket. A legenda szerint az első Astroturf névre hallgató mesterséges füvet az Amerikai Egyesült Államokban használták először és azt követően a világ több pontján is elkezdték alkalmazni. Az első ilyen műfüvek viszont nem igazán tükrözték élethűen a hagyományos gyepet megjelenésre. Inkább olyan volt, mintha egy nagy zöld szőnyeget terítettek volna le. A későbbi években fejlesztették ki a hosszabb szálú valósághűbb műfüvet, viszont ahhoz, hogy a szálak egyenesen álljanak, teli kellett szórni homokkal vagy gumi darabkákkal. Bár először a teniszpályákon kezdték el szélesebb körben alkalmazni, később ez focipályákra és egyéb sportpályákra is átterjedt.

Az 1990-es években viszont egyre több ember kezdett rájönni a műgyep előnyeire és egyre többen kezdték el használni a saját otthonukban. A 2000–es években pedig ez a trend már Európában is megfigyelhető volt.

2008 viszont meghatározó év volt ennek a találmánynak a történelmében. Jelentős kutatómunka után, a szakemberek kitudtak fejleszteni egy olyat minőséget, melyben a szálak már homok és gumi nélkül is képesek voltak egyenesen állni. Ennek köszönhetően jött létre az újgenerációs valósághű műfű, ami a napjainkban már a legnépszerűbb.

Így most, 2020-ban jelentős fejlődést követően a mesterséges pázsitot már nemcsak sportpályákon használják, hanem kertekben, parkokban, teraszokon, bemutatótermekben, rendezvényhelyszíneken és sok egyéb helyen is.