A villanymotor működése – úgy, ahogy még fizika órán sem mondták el neked

A nyolcadikos diákok többsége már találkozott a villanymotor fogalmával, hiszen az általános iskolák többségében a tananyag részét képezi fizika órán. Bár elsőre talán diákszemmel kissé érthetetlen, miért is van szükség ilyen eszköz működésének megértéséhez, hidd el, hogy érdemes tisztában lenni az alapvető fogalmakkal – máris eláruljuk, hogy miért.

A villanymotor egy olyan izgalmas eszköz, amivel rengeteg helyen és készülékben találkozhatsz a hétköznapjaid során. Túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy civilizációnk működésének egyik alapmotorjáról van szó.

Hol találkozhatsz a villanymotorokkal?

Mint írtuk, számos helyen ott van. Ha a fürdőszobába lépsz, máris ott lesz a mosógépben, az elektromos fogkefédben. A konyhában megtalálod a mosogatógép mélyén, de a sütőben és páraelszívóban is, ahogy a porszívókban és főzőlapokban is ott lelhető. Ha a kertben segítesz szüleidnek, gondolj arra, hogy a fűnyíróban lévő villanymotor lesz segítségedre lenni abban, hogy gyorsan és könnyen el tudd végezni a ház körüli munkákat, feladatodat.

Természetesen a modernebbnek számító elektrotechnikai eszközökben is használatosak a villanymotorok: a legmenőbb fényképezőgépekben, valamint a csúcstechnológiai dróneszközökben is ott vannak. Továbbá számos járműben – például a vonat, villamos – esetében is régóta használt kellék, és az elektromos autók, buszok esetében is gyakran használják.

Hogyan működik?

Ha röviden kellene elmagyarázni, akkor: a villanymotor nem más, mint egy olyan szerkezet, ami átalakítja a hozzá eljutott elektromos energiát forgó mechanikai energiává. Emiatt az eszköz állandó és folyamatos motorikus mozgást tud végezni, mindaddig, amíg az áramforrás biztosított.