A játszótéri eszköz története

Napjainkban mér teljesen megszokott látvány egy játszótéri eszköz. Majdnem minden gyerek kipróbálta már valamelyik típusán való játszást. Mivel ennyire természetes a modern emberek számára, így nem is gondolnánk, hogy egyben nem is annyira rég került előtérbe.

Persze azzal tisztában vagyunk, hogy több ezer évvel ezelőtt is játszottak a gyerekek és régóta léteznek különféle játékok. Viszont a modern játszótéri eszköz a 19. században jelent meg Angliában, annak ellenére, hogy Németországban merült fel először a játszóterek után való igény. Ennek az volt a célja, hogy a gyerekek egy új módon tudjanak egymással játszani, biztonságosan és egymás szándékait figyelembe véve.

A közterületi játszótéri eszközök megjelenése az iparosodással áll összefüggésbe és értelemszerűen a nagyvárosokban bukkantak fel leginkább. Előtte a gyerekek többnyire a természetben játszottak, de mivel a városokban nem mindig volt erre lehetőség, így ez hatalmas élmény volt a számukra. Emellett a szülők is gyorsan megszerették, mivel biztonságosak voltak.

Hazánkban a játszótéri eszközök az 1860–as évek után jelentek meg és az először Budapesten az állatkert mellett lehetett örülni ezeknek az újdonságoknak. A 20. század elején kezdtek azok a játszóterek elterjedni, melyek egy modernebb szinten a napjainkban léteznek, olyan klasszikus elemekkel, mint a csúszda, a hinta, a mászóka vagy a homokozó.

A második világháborút követően egyre jobban elkezdtek terjedni főleg acélból, később a fa szerkezetűek is gyakorivá váltak. Napjainkban már újra népszerű a fém alapú játszótéri eszköz a fenntarthatóság miatt, mely a kültéri játszóterek esetében igencsak fontos szempont.