A HSE együttműködik az FFP3 szájmaszk újrafelhasználási kutatásában

A COVID veszélye azt jelenti, hogy az NHS-ben és más klinikai ellátásban dolgozó egészségügyi dolgozóknak (HCW) légzésvédőt kell viselniük, miközben a fertőzött betegeket saját védelmük érdekében kezelik.

Ez magában foglalja a szűrőmaszkos légzőkészülékeket, az FFP3 szájmaszkot, ha aeroszolképző eljárásokon mennek keresztül. Azonban különösen a járvány kezdetén hiány volt az FFP3 szájmaszk kínálatában. Bár most új darabok állnak rendelkezésre, meg kell fontolni a biztonságos használat maximalizálásának bármely módját.

Az egyik lehetséges megoldás az FFP3 szájmaszk újrafelhasználása. Mivel azonban csak egyszeri használatra tesztelték őket, nem világos, hogy a maszkok fertőtlenítése hatásos lesz-e, vagy megváltoztatja-e az eszközök szerkezeti integritását, ami miatt nem tudják megvédeni viselőjüket. Egy kanadai vizsgálatban hatékonynak bizonyult a maszk anyagának fertőtlenítése párologtatott hidrogén-peroxiddal, bár az általuk tesztelt anyag az USA-ból származik.

A multidiszciplináris projektben, amelyben mikrobiológia és PPE csapatok vettek részt, a HSE együttműködött a Bioquell-lel, a hidrogén-peroxid-füstölési rendszerek vezető brit szállítójával. A projekt célja az volt, hogy a kanadai kutatásokra épüljön, ugyanazt az alapvető módszertant alkalmazva, de FFP3 szájmaszkkal.

Öt különböző típusú, általánosan használt FFP3 szájmaszkot szereztünk be az NHS-től, kettő szelepekkel és három anélkül. Biológiai indikátorokat (a baktériumok spórái ellenállóbbak a fertőtlenítéssel szemben, mint a SARS-CoV-2 esetében) és kémiai indikátorokat illesztettek be a minta darabok minden típusába a füstölési folyamat hatékonyságának tesztelésére. Az eredményeket összehasonlítottuk exponálatlan kontrollokkal, és azt mutatták, hogy a füstölgő anyag behatolt a maszkba, és elpusztította a biológiai indikátorokra száradt baktériumokat.

Az eredmények kellően ígéretesek voltak az FFP3 szájmaszk újrafelhasználásának lehetőségeként ahhoz, hogy indokolt legyen egy kísérleti tanulmány, amelyet hasonló technológiával, de korábban az egészségügyben használt maszkkal kell elvégezni az NHS Trustban.