A csúszda, mint az életünk nélkülözhetetlen része

Sokszor figyeltem már a gyerekeimet, hogy mekkora szenvedéllyel tudják a csúszdázás örömét átélni. Ennek az is lett az eredménye, hogy már az otthoni udvarunkba is kellett rendelni egyet miután ketten is ezt kérték szülinapjukra. Rövidre fogva, a csúszda életünk szerves részévé vált. Pont emiatt döbbentett meg, ahogy a szomszéd gyermekpszichológus hölggyel beszéltem, hogy egyébként ez mennyire elképesztő hatással bír a gyerekek fejlődésére.

Ahogy a gyermekek feljutnak a csúszda tetejére, majd ott megfelelően elhelyezkednek és lecsúsznak rajta, nagyon erősödik az egyensúlyérzékük és a koordinációs képességük. A térbeli érzékük is fejlődik, mivel nekik kell eldönteniük, hogy mikor tegyék le lábaikat, ahogy leértek.

Azt se feledjük el, hogy folyamatosan újra felmászni a csúszdák tetejére az nagyon is kemény munka számukra. Emiatt egyre jobb lesz az erőnlétük és erősödnek az izmaik, mind a felső és az alsó testükben egyaránt.

A csúszda fő sajátossága viszont, hogy roppant izgalmas, minden játszótéren a figyelem középpontjában van. Ezért is nagyon elősegíti a gyerekek szociális érzékének a kialakulását. Együtt kell működni a többi gyerekkel, türelemmel kell várakozni és sokszor segíteni is kell egymáson. Folyamatos társadalmi, interakciós képességekre tesznek szert és mindezt úgy, hogy közben szuperül érzik magukat.

Nagyon jó volt ezt megérteni és most, hogy jobban belelátok a csúszdázás előnyeibe, még nagyobb örömmel figyelem a gyerekeket, ahogy az udvarban csúszkálnak és viszem őket sok helyre, hogy minél többet kipróbálhassanak.