A cégalapítás menete három egyszerű pontban

A cégalapítás meglehetősen összetett folyamat. Míg az egyéni vállalkozókat (például a KATA esetében) gyakran azzal bátorítják, hogy akár egyedül is intézhetik vállalkozásuk bejegyzését és ügyeit, egy nagyobb cégnek a megalapítása is hosszadalmas folyamat lehet. Lássuk, mindössze három egyszerű pontban, mire számítsunk, ha cégalapításba vágunk.

  1. Tervezés és döntések

A cégalapítás egyfajta „sarokköve” a vállalkozásunknak. Ezért nagyon lényeges, hogy alapos és megfontolt döntések szülessenek már a folyamat legelején: a cégnév, székhelyünk, alapítók és vállalkozói tagok is kulcskérdést jelentenek.

Szintén jelentős kérdés, hogy milyen cégformát választunk a cégalapításkor. Magyarországon a Bt. és Kft. rövidítésű cégformák a legnépszerűbbek, de ha kellő tapasztalattal bírunk, természetesen a Zrt. alapítás lehetőségét is szem előtt tarthatjuk. Az egyes csoportoknál eltérő a kezdőtőke, és az adózási feltételek is különböznek.

  1. Ügyvéd felkérése

A cégalapítás során az eljáró ügyvéd nagy felelősséggel bír: ő lesz az, aki kapcsolatot tart a cégbírósággal. Nemcsak beadja a kérelmet és annak mellékleteit, hanem hozzá fognak kerülni a cégbíróság által kiállított egyes tanúsítványok, elektronikus igazolások, hiánypótlások, valamint végzések is. Fontos, hogy a hibák elkerülése érdekében csak a témára szakosodott, gyakorlott szakembertől kérjen segítséget, aki megbízhatóan végigkíséri a teljes folyamaton.

  1. A bejegyzés

A cég megalapításában a cégbíróság hoz döntést, ugyanis a cégbíróság hajtja végre a bejegyzést. Legkésőbb három nappal a kérelmünk beérkezése után a bíróság átvizsgálja formailag a beküldött dokumentumokat. Nyolc napon belül a kérelem érdemi részét is átvizsgálja, és ezután értesíti ügyvédünket a határozatról.