A beépíthető hűtő előnyei és hátrányai

A konyhatervezés során fontos szempont a hűtő helye. A beépített hűtők egyre felkapottabbak, azonban felmerülhet a kérdés, hogy biztos ez a legjobb választás?

A beépített hűtő elrejtése többféle módon történhet. Lehet részlegesen beépített, illetve olyan is, amelynek az ajtajára egy, a szekrényajtókkal megegyező panelt helyeznek, így teljesen beépül a konyha szekrényei közé. Utóbbi rendkívül előnyös, ha az egységes berendezést tartjuk fontosnak, a hűtő színe (ami általában fehér vagy króm) nem fogja zavarni az összképet. További előny, hogy a beépítés miatt a hűtő zajszintje csökken, ezért modelltől függetlenül ez egy csendes megoldásnak mondható. Habár, a beépített hűtő fala extrán szigetelt, nem feledkezhetünk meg a munkálatok során arról, hogy a hűtőnek megfelelő szellőztetést kell biztosítani. Ennek hiányában a hűtő hatásfoka csökken, sőt, el is romolhat.

Részben hátrányosnak mondható, hogy a  beépített hűtő, méretei alapján, picit kisebb a szabadonálló hűtőhöz képest, a választási lehetőségek korlátozva vannak a szekrény méreteihez. Ez egy kis konyhánál előny is lehet, például, a munkahelyi hűtőt el lehet rejteni a pult alá, egy nagyobb családnál már gondot okozhat. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy a nagyobb modellek egy 4-5 fős családod azért ki tudnak szolgálni. A beépített hűtők az átlagosnál kicsit drágábbnak mondhatóak, az eszközön kívül kiadást jelentenek még a szekrényváz, szellőztetőrács és az ajtópanel beszerzése is.